2009-11-19 16:45:19• hírek • Parajdi Andrea

Elnevezik az új utcákat

Tizenhárom új utca kap nevet Szatmárnémetiben, amelyek közül ötöt olyan jelentős magyar személyekről neveznek el, akik szorosan kapcsolódnak a városhoz. A városi tanácsban helyet foglaló pártok egyessége után döntöttek úgy, hogy a 13 új utcából ötnek az RMDSz választhat nevet.

A városi tanács november 19-én, csütörtökön jóváhagyta azt a napirendi pontot, amely tizenhárom új utca nevére tesz javaslatot. Ezek az utak az elmúlt egy-két évben a város szélein épültek ki és eddig még nem lettek elnevezve, holott már a lakók is kérvényezték a névadást.

A városi tanácsban helyet foglaló pártok maguk között egyeztetve úgy határoztak, hogy az RMDSz ezek közül ötnek választhat nevet. A frakció tagjai mindenképp olyan neves személyeknek a nevével akarták jegyezni az utakat, akiknek a munkássága gyarapította a város értékeit. Károli Gáspár, Kaffka Margit, Krúdy Gyula, Ács Alajos és Scheffler János mind olyan személyek, akik szorosan kötődnek Szatmárnémetihez, és akiknek a nevük fellelhető a magyar irodalomban, színjátszásban vagy a magyar történelemben.

Az új utcák közül három egy-egy város nevét viseli majd, vagyis lesz Beregszász, Ungvár és Gyulafehérvár utca is, illetve a többit a román pártok Regele Ferdinand, Eugen Ionesco, Octavian Ruleanu, Vasile Scurtu és Ion Popdan névre keresztelik.

A tanácsosok úgy határoztak, hogy az új neveket mindenki számára elérhetővé teszik a város honlapján, ahol azt is megindokolják miért esett a névválasztás az illető személyekre.


Öt új utca fogja viselni jelentős magyar személyek nevét Szatmárnémetiben.
Öt új utca fogja viselni jelentős magyar személyek nevét Szatmárnémetiben


A tanácsosok szintén a mostani ülésükön döntöttek arról, hogy Szatmárnémeti is csatlakozik ahhoz a hat megyét tömörítő észak-nyugati regionális egyezményhez, amelynek célja, hogy humánerőforrás fejlesztésének területén közösen pályázzanak uniós finanszírozásokra, így sokkal nagyobb a pozitív elbírálás esélye is.

Továbbá döntöttek a 2010-es piaci illetékekről is, amelyeket idén sem növeltek meg. A standok bérlőinek ugyanannyit kell majd kifizetniük, amennyit négy évvel ezelőtt is kellett. Ilyés Gyula polgármester elmondta ezekből a pénzekből épphogy nullára ki lehet hozni a piacok működtetési költségeit, ezért modernizálásra ezúttal sem lesz lehetőség.

Úgy tűnik a Golescu híd lábához tervezett Real Magnum bevásárlóközpont beruházói mihamarabb hozzá akarnak látni a munkálatokhoz, mivel a tanácsülésen „utolsó procedurális simításként" jóváhagytak egy területcseréről szóló határozatot, amely lehetővé teszi, hogy a beruházó a kidolgozott városrendezési tervét megvalósíthassa. A polgármester szerint a beruházó tavasszal el akarja kezdeni a bevásárlóközpont kiépítését.

Ugyancsak a mai napon hagyták jóvá azokat a műszaki tanulmányokat is, amelyekkel az Apaserv Rt. a POS Mediu programfinanszírozásból részesülni kíván. Ami Szatmárnémetit illeti, ennek a programtámogatásnak köszönhetően 7,5 kilométeren újítanák fel az ivovízhálózatot, és 15,60 kilométeren a csatornahálózatot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: